Vitamíny pro naše tělo

Vitamíny pro naše tělo

Září 10, 2023

Ačkoliv to říkáme neradi, přichází podzim a s ním i zvýšené riziko poklesu imunity a následného onemocnění.
Máme pro Vás tip, jak své tělo udržovat silnější i za nepříznivých podmínek. :)

VITAMÍNY aneb proč zvýšit jejich příjem (nejen) v období menopauzy?

Vitamín C – krásnější

Je známý pro svůj pozitivní vliv na imunitní systém. Ale to není jediný důvod, proč je dobrý během menopauzálního období a po něm. Snižuje míru únavy a vyčerpání, slouží k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k ochraně před oxidativním stresem, k normálnímu energetickému metabolismu a k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže a dásní.

Nejlepší způsob, jak pomoci tělu získat vitamín C, je strava. Nepodceňujte však sílu doplňků stravy, mohou pomoci dodat potřebnou podporu. Pro ty, kteří hledají způsob, jak zvýšit příjem vitamínu C ve stravě, je základní zdroj v zelenině jako jsou papriky (zejména chilli papričky), zelí, brokolice a růžičková kapusta, nať petržele, tymián, kapusta a špenát. V ovoci se vitamín C nachází zejména v citrusových plodech, ale také v rajčatech, jahodách, rakytníku, papáje nebo kiwi.


Vitamín B - odolnější

Cítíte se unavená, podrážděná? Máte špatnou náladu? Možná se cítíte slabá... Tak to Vám s velkou pravděpodobností chybí dostatečná dávka vitamínu B. Ten totiž vyrovnává všechny výše zmíněné stavy a pocity. Slouží regulaci hormonální aktivity, k normální činnosti srdce a udržení stavu vlasů, sliznic, pokožky a zraku.
Kde ve stravě ho najdeme?
Sýry, mléko, mandle, ryby, brambory, špenát, řepa, avokádo,...

Vitamínem ze skupiny B jsou obsaženy i v doplňcích stravy z řady Femarelle.*

*Femarelle® pro ženy - unikátní řada nehormonálních přípravků s přírodním složením. Patentované složení Femarelle® Rejuvenate, Femarelle® Recharge a Femarelle® Unstoppable přináší řešení ženám ve věku 40+, 50+ a 60+. Účinek se obvykle dostaví už po 1. měsíci užívání. Doplňky stravy pro ženy | www.femarelle.cz



Vitamín D - silnější

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitamínů v našem těle.

Podílí se totiž na mnoha jeho funkcích, jako je např. pohyb svalů. Plní zásadní roli jako neurotransmiter, který funguje jako posel spojující mozek se zbytkem těla. Posiluje imunitní systém a pomáhá porazit bakterie a viry. Hraje důležitou roli při snižování zánětu a jeho nejznámější a nejlépe zdokumentovanou vlastností je schopnost pomáhat vstřebávat vápník a udržovat zdraví kostí. Přispívá k udržení normálního stavu zubů.

Super potraviny s vysokým obsahem vitamínu D: tučné ryby, vaječný žloutek, houby, ovesné vločky, sýr.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je slunce. S tím, jak se dny zkracují, ubývá slunečných dnů, trávíme více času uvnitř, což může vést k nedostatku vitamínu D. Zvláště důležitý je vitamín D pro ženy, které se musí starat o zdraví kostí. V období poklesu estrogenu, které přichází s menopauzou, dochází ke stálému úbytku kostní hmoty, což může zvyšovat riziko postmenopauzálních zlomenin. Jak stárneme, je ovlivněno více procesů metabolismu vitamínu D. Snižuje se účinnost syntézy vitamínu pokožkou, což vyžaduje přibližně trojnásobné trvání expozice na slunci, aby se vytvořilo stejné množství vitamínu D jako v mladším věku. Když stárneme, více pečujeme o dopad slunečního záření na naši pokožku, používáme krémy s vysokým UV a to je další faktor, který ovlivňuje naše zdraví kostí.

Pokud chcete podpořit stav kostí, naší odpovědí je *Femarelle® Unstoppable, unikátní složení je obohaceno o vitamín D a vápník.
**Femarelle Unstoppable je doplněk stravy pro ženy 60+ po menopauze, obsahuje vitamín B2, biotin, vitamín D a kalcium. Vitamín D přispívá k udržení normálního stavu kostí a ke snížení nebezpečí pádu a svalové slabosti (rizikové faktory pro vznik zlomenin ve věku 60+). Biotin a vitamín B2 pozitivně ovlivňují funkce nervového systému a psychiku, přispívají k ovlivnění vlhkosti vaginální sliznice a spolu s vápníkem jsou důležité pro udržení normálního stavu kostí, zubů, zraku, pokožky a vlasů.


Potřebných vitamínů je mnoho, proto je důležité mít pestrou stravu pro jejich vyvážené a pravidelné doplňování.
My jsme tentokrát vybrali tyto 3 a v některém dalším příspěvku představíme další. :)

A pokud nezvládáte přijímat vitamíny ve stravě, nebraňte se sáhnout po kvalitním doplňku stravy z lékárny.


RECEPT pro Vás

Máte vyzkoušené recepty s obsahem vitamínu C?
U nás v tomto období vede zelí – vyzkoušejte jednoduchý a ověřený recept na vitamínovou bombu.

Můžete si ho koupit nebo zkusit jeho výrobu doma. Stojí to za trochu námahy a následné trpělivosti.

Co potřebujete:
• hlávky zelí
• několik velkých cibulí (podle vlastní chuti a množství zelí)
• sůl
• a podle chuti lze přidat i kmín, kopr či jablko

A nezapomeňte na:
• prkýnko
• ostrý nůž
• zelňák (nebo velkou zavařovačku)
• kruhadlo (nepotřebujete, když si necháte zelí nakrouhat)
• sběračku
• vyvařený kámen na zatížení zelí
• převařenou vodu
• váhu (pro určení poměru soli a zelí)

1) Nakrouhané zelí dáme do nádoby, ideálně vaničky – cílem je zbavit zelí přebytečné vody (můžete “šlapat” zelí - usilovně a po celém obvodu i ploše, místo vedle místa). Zelí začne po nějaké době pouštět šťávu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, můžeme použít i jablka, ta zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky (zase jde o individuální chuť a přání).

2) Směs prosolíme. Sůl by měla tvořit 2 % váhy množství zelí (tzn. na 1 kg zelí dáváme 20 g soli). Sůl nastartuje proces mléčného kvašení neboli kysání. Právě tak v zelí vzniknou živé probiotické kultury, které jsou zdravé pro naše zažívání. Můžeme přidat kmín a kopr (záleží na individuálních chutích a přání). Vše důkladně promícháme.

3) Zelí s cibulí se musí do zelňáku pořádně napěchovat. (Nejpraktičtější pro přípravu domácího kysaného zelí je keramický zelňák, ale stačí i velká 3,5 l zavařovačka.) Na dno položíme velké celé zelné listy. Podle některých receptur se mohou použít i vinné listy. Do nádoby napěchujeme vrstvu krouhaného zelí (pěchujeme důkladně) a sběračkou odebíráme přebytečnou zelnou šťávu.

POZOR: Horní vrstva zelí v nádobě nesmí být suchá, ale musí v ní být šťáva. Neplňte ale nádobu až po okraj, nechte zelí a procesu kvašení trochu volného místa!

4) Nádobu uzavřeme.
Pokud máme klasický keramický zelňák, postupujeme podle toho, jaký typ máme. Zelí můžete zatížit vyvařeným kamenem. (Do zelí se nesmí dostat žádné nečistoty, jinak by se zkazilo.) Do žlábku na zelňáku se musí nalít převařená voda, a tím se zelňák neprodyšně uzavře. Kvašení může začít.

5) Hrnec se zelím umístěte tam, kde je teplota ideálně kolem 15–20 °C. Kysané zelí by mělo být hotové za 5 týdnů. Důležité je hrnec pravidelně kontrolovat a dolévat vodu. Pokud nám zelí kvasí v láhvi, nezapomeneme kontrolovat, zda horní vrstva neosychá a případně ji dolít trochou převařené vody.

Ještě jedno upozornění – pokud zelí umístíte v blízkosti obytných místností, neděste se po pár dnech zvláštní vůně, patří k procesu kvašení.

Budeme rádi, když dáte vědět, jestli jste zelí vyzkoušela a jak Vám chutná.


Přejeme dobrou chuť! :)